Zelenina a strukoviny sú zdravé už samé o sebe. Ak ich však necháte naklíčiť, získate vitamínovú, minerálnu a výživnú bombu pre svoj organizmus. Nie je na tom nič zložité a ani drahé.
Strukoviny
Najčastejšie sa nakličujú práve strukoviny. Vhodnými sú hlavne hrach a šošovica. Z fazule by sme mali používať len fazuľky mungo, pretože ostatné druhy sú za surového stavu mierne jedovaté. Spôsobuje to vysoký obsah alkaloidov.
Obilniny
Pšenica, jačmeň, alebo pohánka vám naklíčia veľmi rýchlo a okrem surového stavu, si z týchto klíčkov môžete vyrobiť aj rôzne zdravé potraviny. Napríklad naklíčená pšenica, je výborná na prípravu netradičného chleba. Klíčky rozmixujeme v mixéri a rovnomerne nanesieme na plech. Pri teplote štyridsať stupňov, túto zmes sušíme v rúre. Po približne dvoch hodinách budeme mať hotovú zdravú obmenu chleba.
Zelenina
Pri zelenine nenechávame nakličovať ju samotnú, ale jej semená. Môžeme využiť napríklad zvyšné semienka, ktoré sme nestihli na jar vysiať. Na tento účel najlepšie slúžia semená reďkovky, repy, žeruchy, všetkých druhov šalátov, tekvice, či cukety.
Nakličovanie
Semená, ktoré chceme nechať naklíčiť, ponoríme do vody na celú noc. Ráno vodu zlejeme a semená vložíme do misky, alebo na tanier a prikryjeme. Nasledujúce dni ich premývame aspoň dva krát denne. Vždy po namočení ich nechajte dobre odkvapkať a vložte späť do misky. Po dvoch až troch dňoch sú klíčky hotové. Vložte ich do uzatváracieho skleneného pohára a odložte do chladničky. V nej vydržia pokojne aj týždeň.
Ešte zopár dôležitých informácií